skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Ben ik erg bang?

Af en toe bang zijn is niet zo erg. Het is juist handig. Het helpt ons op te letten als er gevaar is. Bang zijn is dus eigenlijk je vriend.

Maar heel soms wordt bang zijn je vijand. Je wordt dan bang wanneer dat eigenlijk niet nodig is.  Misschien durf je een tijdje niet meer naar school.  Of vind je het wel heel eng om alleen te zijn. Als dat snel weer over gaat hoef je je daar niet druk over te maken.

Maar je kan ook heel vaak of heel erg bang zijn. Als je dingen die leuk zijn niet meer durft, zoals op straat spelen met andere kinderen. Of als je helemaal niet meer naar school durft te gaan. Of misschien ben je vaak aan het piekeren. Dan denk je al maar door aan dingen waar je bang van wordt. Soms voel je je zelfs zo ziek, dat je je bijna niet meer vrolijk voelt.

Heb ik dat?

Denk je dat jij ook zoiets hebt? Dat je veel te vaak bang bent? Dat is heel vervelend. Maar er zijn veel meer kinderen die er last van hebben. En gelukkig kun je er wat aan doen.

Weer veilig

Als je weer veilig bent voel je dat je hart extra snel klopt. En merk je dat je sneller adem haalt. Dat gaat na een tijdje vanzelf weer over.

Tips

Hoe word ik minder bang?
Lees de oefeningen en tips van Bibber.

Back To Top