skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Extra hulp

Soms kun je niet alleen genoeg oefenen. Dan kun je hulp vragen van anderen zoals je ouders of vrienden. Ook zou je les kunnen krijgen van iemand die er voor geleerd heeft. Bibber kan je vertellen hoe dat gaat.

Praat erover

Het helpt echt als iemand die je aardig vindt weet dat je bang bent. Vertel het aan je vader of moeder. Praat erover met een vriendje of vriendinnetje. Laat ze deze website zien! Begin met iets dat niet zo heel moeilijk is. Je zal je merken dat je dat best kunt! Een volgende keer durf je misschien wel iets meer! Als je erg bang van bent denk je aan enge dingen. Maar je kan goed zelf aan andere dingen denken. Denk aan leuke dingen!

Vraag anderen

Misschien ken je iemand die niet zo bang is als jij. Je vader, moeder, broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje. Je moet ze wel durven vertellen over jouw angst.  Misschien schaam je je daarvoor. Maar heel vaak hoor je dan van een ander dat hij ook iets heeft waar hij bang voor is. En misschien kan die persoon je vertellen hoe je minder bang kan zijn.

Psycholoog

Misschien ben je zo vaak (of zo weg) erg bang dat je je eigenlijk niet meer vrolijk kan voelen. Of misschien moet je de hele dag denken aan enge dingen. Piekeren heet dat. Als je zo erg bang bent kunnen je ouders en jij hulp krijgen bij iemand die kinderen kan leren minder bang te zijn.

Iemand die extra hulp geeft heet een psycholoog of psychiater. Die gaat met jou en met je ouders praten over wat er aan de hand is. Hij of zij vertelt wat je het beste kan doen om minder bang te worden.

Je krijgt ook les en oefeningen. Daarmee leer je baas te worden over het bang zijn. Het wordt ook wel therapie genoemd. Maar het is echt les met huiswerk. Je ouders krijgen tips. Soms krijg je ook medicijnen, maar dat hoeft lang niet altijd.

Back To Top