skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Ik kan er niet mee stoppen

Iedereen moet wel eens wat.

Meestal doe je iets omdat je het zelf wilt. Bijvoorbeeld een glas limonade drinken als je dorst hebt. Dat doe je vast wel eens toch?
Soms doe je iets wat je niet wilt, omdat het nu eenmaal moet. Bijvoorbeeld je kamer opruimen omdat dat van je vader of moeder moet.

Maar sommige kinderen doen dingen die ze eigenlijk helemaal niet willen, terwijl het ook niet hoeft van hun vader of moeder. Ze moeten het van zichzelf doen, terwijl ze dat helemaal niet willen. Misschien heb jij dat ook wel.

Iedere jongen of meisje doet wel eens iets dat een beetje gek is. Misschien moet jij wel steeds een tree overslaan als je de trap afloopt. Of misschien moet je wel elke lantarenpaal aanraken als je naar school gaat. Het kan ook zijn dat je juist iets niet mág van jezelf. Bijvoorbeeld iets niet aanraken wat groen is. Als je dat af en toe doet als spelletje is er niks aan de hand.

Andere kinderen merken dat ze soms iets moeten denken, dat ze niet willen. Bijvoorbeeld: ‘Net goed dat mijn tante zo ziek is’. Dat vinden ze heel erg want ze vinden dat juist heel zielig voor hun tante. Misschien moet jij ook wel steeds denken aan iets vervelends. Dat wil je dan niet maar het gebeurt toch weer.

Iedereen heeft soms wel eens die rare gedachten. Als je dan denkt ‘ach, dat meen ik toch niet’, is er niets aan de hand.

Tips en hulp

Hoe kan ik stoppen met iets dat ik eigenlijk niet wil doen?

Back To Top