skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Hoe weet je of je niet kan stoppen?

Alle mensen hebben wel dingetjes die ze moeten van zichzelf. Een voetballer wil alleen maar spelen met zijn oude sokken. Een tennisster stuitert altijd precies 4 keer voordat zij de bal opslaat. Je vriendje wil alleen maar zijn pet achterstevoren op zijn hoofd. Ze doen dat omdat ze het fijn vinden. Of ze denken stiekem dat het geluk brengt. Maar als ze het een keer niet kunnen doen, kunnen ze er wel mee stoppen.

Misschien doe jij ook wel eens zoiets. Je moet dan bijvoorbeeld op rode tegels stappen. Of je mag niet op de lijntjes trappen. Of je moet even aan je geluksgetal denken. Het is een soort spelletje en het gaat ook wel weer over.

Heb ik dat?

Maar sommige kinderen hebben er erg veel last van. Herken je hier iets van?

  • Je vind het zo belangrijk dat je het altijd moet doen. Je kunt er niet mee stoppen.
  • Als je het een keer niet kan doen voel je je niet lekker. Of je wordt bang dat er iets ergs gebeurt.
  • Het kost je veel tijd. Je kan dan niet fijn met andere kinderen spelen. Of je kan niet doen wat je juist erg leuk vindt.

Waarom doe ik dat?

Het kan komen door allerlei dingen. Misschien ben je bang dat er iets vervelends gebeurt. Of je denkt dat het alleen maar goed gaat als je iets speciaals doet. Je weet vast wel dat dat eigenlijk niet kan. En dat je dat eigenlijk niet hoeft te doen. Maar toch doe je het.

Tips

Heel veel kinderen moeten wel eens iets doen van zichzelf. Maar misschien moet jij veel vervelende dingen denken of doen. En kan je er niet mee stoppen als je dat wilt. Gelukkig kun je er wat aan doen! Lees hier oefeningen en tips

Back To Top