skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Extra hulp

Misschien moet je van jezelf heel vaak vervelende dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Dan ben je zo druk bezig dat je je eigenlijk niet meer vrolijk kan voelen. Of misschien moet je er de hele dag aan denken. Piekeren heet dat. Als je er zo veel last van hebt kunnen je ouders en jij hulp krijgen bij iemand die kinderen kan leren hoe ze kunnen stoppen.

Praat erover

Soms kun je het zelf. Maar het is ook goed om het aan anderen te vertellen. Dan snappen ze in elk geval waarom je wat langzamer bent. Of waarom je sommige dingen eng vindt om te doen. Ik elk geval is het niet omdat het gek is. Er zijn veel andere kinderen die het hebben. Net als veel grote mensen.

Psycholoog

Iemand die extra hulp geeft heet een psycholoog of psychiater. Die gaat met jou en met je ouders praten over wat er aan de hand is. Hij of zij vertelt wat je het beste kan doen om sneller te kunnen stoppen met dingen doen. En om daar minder bang van te worden.

Op les

Je krijgt ook les en oefeningen. Daarmee leer je baas te worden over het bang zijn. Het wordt ook wel therapie genoemd. Maar het is echt les met huiswerk. Je ouders krijgen tips. Soms krijg je ook medicijnen, maar dat hoeft lang niet altijd.

Back To Top