skip to Main Content
Bibbers is een onderdeel van de ADF stichting | Tekeningen: Michiel Offerman | Teksten: ADF stichting

Oefeningen & Tips

Iedereen is wel eens bang. Hier vind je oefeningen en tips om iets aan je bange gevoelens te doen.

School

Sommige kinderen vinden het heel erg vinden om naar school te gaan. Ze krijgen er misschien zelfs wel pijn in hun buik van. Soms mogen ze dan thuis blijven.

Thuis blijven helpt natuurlijk niet echt. Je moet wel leren hoe je dat zenuwachtige, buikpijngevoel weg krijgt als je naar school moet. Vraag eens aan je vader of moeder wat zij doen, wanneer zij iets moeilijks moeten doen. Iedereen maakt dat wel eens mee.

Je kunt proberen rustig te ademen, wanneer je voelt dat je zenuwachtig wordt. Je kunt ook denken: Nu vind ik dit moeilijk, maar als ik het volhoud, voel ik me na school weer veel beter. Dan heb ik echt een prettig gevoel wanneer ik vrij ben.

Het is echt heel knap van je als je dat lukt! En nog knapper als het je een week lang lukt! Hopelijk snappen je vader en moeder dat ook. Misschien willen ze dat ook wel laten merken door iets leuks met je te doen. Je zult dan merken dat het steeds beter gaat!

Honden

Je kan zelf goed oefenen. Dat kan op veel manieren. Het heeft natuurlijk te maken met jouw manier van bang zijn. En ook met het dier waar je bang voor bent. Maar je doet het altijd van makkelijk naar moeilijk.

Stappenplan minder bang voor honden

 1. Kijk samen met je vader, moeder, broer, zus, vriendje of vriendinnetje eens in een boek naar alle soorten honden die er zijn.
 2. Kies een hond uit die je het allerengst vindt, een hondje waar je niet zo bang voor bent en twee honden die daar tussenin zitten. Kopieer deze foto’s of vraag aan papa of mama of ze de foto’s willen scannen met een scanner.
 3. Hang de foto’s van de vier honden ergens op. Dit mag in je eigen kamer, maar als je het prettiger vindt mag je ze natuurlijk ook ergens anders ophangen.
 4. Ga een keer kijken bij iemand die een jong hondje heeft. Dit kan bij iemand thuis zijn, maar het kan ook in het bos. Vraag samen met je vader of moeder of je het hondje mag aaien wanneer jij dat durft.
 5. Ga een keer samen met je vader, moeder, broer, zus, vriendje of vriendinnetje naar een dierenasiel of een hondenkennel in de buurt. Je kunt dan vragen of je de honden mag zien. Kijk maar eens naar de hokken of je honden ziet die lijken op een van de honden die je thuis op de foto hebt.
 6. Als je een hond hebt gevonden die er niet zo eng uitziet, ga dan eens goed kijken wat hij doet. Vraag of je hem misschien wat voer mag geven.
 7. Als de hond klaar is met eten kun je kijken of je hem misschien even kunt aaien.
 8. Wanneer je zo dicht bij een hond in de buurt durft te zijn, willen je ouders misschien wel iets extra leuks met je gaan doen omdat het zo knap van je is!
 9. Probeer daarna (of een volgende keer) een hond te vinden die net wat enger is, en ga dan doen wat er staat bij 5, 6, 7 en 8.
 10. Zo kan je steeds een klein stapje verder gaan!

Donker

Als je erg bang bent in het donker dan voel je je niet meer fijn. Je kan dan niet meer spelen of lekker slapen.Maar je kan goed oefenen om minder bang te zijn. Probeer maar eens één of een paar van de volgende tips.

 1. Bekijk samen met je ouders eens hoeveel licht er in je kamer mag zijn (nachtlampje, deur op een kier), zonder dat je er zelf van wakker blijft of anderen thuis wakker houdt.
 2. Als je niet alleen naar boven durft, kun je samen met je ouders een plan maken, waarbij je in het begin maar een klein stukje (bijvoorbeeld een paar treden van de trap) alleen hoeft op te lopen, en daarna je vader of moeder met je meeloopt.
 3. Om de dag kun je er dan een paar treden bij doen.
 4. Je ouders willen misschien wel met je afspreken dat ze iets extra leuks met je doen, als je hebt geleerd om helemaal alleen naar boven te gaan.
 5. Wanneer je je op de trap, of alleen in bed, heel erg bang voelt, kunnen je ouders met je afspreken dat ze naar je toe komen, wanneer je ze roept. In het begin direct, maar elke dag erna moeten je ouders een paar minuten langer wachten met naar je toe te gaan. Dan kun jij zelf merken dat er echt niks mis gaat, wanneer je je heel bang voelt, en dat het bange gevoel na een tijdje vanzelf minder wordt!

Spinnen

Stappenplan minder bang voor spinnen

 1. Bekijk eerst een tekening van een spin.
 2. Bekijk dan een foto van een spin.
 3. Lees een boek over spinnen.
 4. Zoek iets over ze op op internet.
 5. Kijk naar spinnewebben op het schoolplein.
 6. Zit er geen spin in? Raak het spinnenweb aan, eerst met een stokje.
 7. Raak het eens aan met je vinger.
 8. Durf je al naar een echte spin te kijken?
 9. Enzovoort.

Misschien durf je er dan zelfs een spreekbeurt over te houden!

Oefenen?

1. Maak een plan!
Samen met je vader en moeder of een vriendje of vriendinnetje kun je dan een plan maken, waarbij je steeds iets meer gaat doen wat je nu niet durft. Begin met iets makkelijks. Bijvoorbeeld spelen op een plek waar je wel mag komen, maar waar je niet durft te komen. Dat doe je dan eerst samen met een vriendje of vriendinnetje en niet zo heel erg lang.

2. Stapje voor stapje
Als dat goed gaat ga je een stapje verder. Dan ga je alleen spelen op die moelijke plek. Of als je dat niet durft, wel met je vriendje of vriendinnetje, maar dan wat langer. Maak het pas moeilijker als iets goed gaat. Als het te moeilijk was, doe je het eerst weer makkelijker, net zolang tot het weer goed gaat. Dan probeer je weer iets moeilijkers. Krijg je het voor elkaar om alleen op die moeiijke plek te gaan spelen? En dan een uur lang? Of misschien zelfs wel de hele middag?

3. Wees trots op jezelf!!!
En heel belangrijk: altijd als je iets gelukt is, zeg je tegen jezelf: Dat heb ik heel goed gedaan! Ik kan het eigenlijk prima! Misschien kun je afspreken dat je dan iets leuks mag doen.

Back To Top